Terra, Ànima i Societat


‘Travessar el riu de la vida, anar del temps a l’Eternitat, és anar del silenci a un silenci més i més profund. És la joia d’un despertar’

Joan Mascaró i Fornés


La terra és vida


‘La terra és la font de tota vida, literalment i metafóricamente.Tota vida ve de la mare terra i a ella torna… Si el meu cos exterior és la terra, el meu cos interior és l’ànima. 

Talment com cultiu la terra, perquè creixi aliment per al meu cos, tenc cura de l’ànima i cultiu amor, compassió, bellesa i unitat per aconseguir harmonia a l’interior i a l’exterior…

Quan dins meu em sent en pau, també em sent en pau fora, amb tota la humanitat. Quan tenc cura de la terra, sóc membre de la comunitat de la Terra

Quan tenc cura de la societat, sóc membre de la comunitat humana. Milers de milions de persones, amb tota la seva diversitat de cultures i colors, són una sola família humana…

Terra, Ànima i Societat


Així doncs, la trinitat formada per la terra, l’ànima i la societat és una forma de dir amb tres paraules que tots estam relacionats i interconnectats, que som interdependents…’

Escrivim aquesta ressenya perquè, un any més, torna a Mallorca la XVena Trobada Terra, Ànima i Societat, que organitza la Fundació Educació per la Vida, amb l’objectiu de potenciar l'educació holística. Tendrà lloc els propers dies 12 i 13 d'octubre al Convent de Sant Domingo de Pollença.

Aquest any, l'esdeveniment compleix quinze edicions, i comptarà, entre d'altres, amb ponents com: Albert Martí Bosch, oncòleg especialista en homeopatia i creador de la dieta alcalina; Albert Casals, un jove que viatja per tot el món en cadira de rodes i sense diners o Mukti Mitchell, especialista en vida sostenible.

Com és habitual, el medi ambient tendrà un paper destacat en les dues jornades. Guillem Ferrer, fundador del moviment Poc a Poc i president de la Fundació Educació per la Vida, ens explica que ‘enguany no només ens dirigim a educadors, sinó que també volem que venguin famílies i ciutadans’. 

Ferrer apunta que ‘la formació sempre ha anat dirigida a una educació molt holística, i en aquests 15 anys hem notat molt d'interès per la nova educació, en docents i en famílies. Ara falta que l’administració pública també li doni suport’.

Segons Guillem Ferrer, és interessant que el nucli familiar participi de les trobades perquè així ‘les famílies prenen consciència que l'educació comença a casa, i no ho focalitzen sobretot en els professors’. 

El fundador del moviment assegura que ‘allò ideal és que la línia dels professors i la línia de les famílies estigui traçada en coherència, que caminin junts i d’acord’.

Per a tots aquells que vulguin apuntar-se, poden fer-ho a través del web www.pocapoc.org

Poc a poc 


És un moviment de persones que des de 1998 inspira, impulsa i crea accions locals per a la cura de la terra, l'ànima i la societat.

És un activisme de servei que integra l'ecologia, l'espiritualitat, l'economia de felicitat i l'educació en una atmosfera d'esperit lliure i de servei a la comunitat.

Escoles de la Consciència


L’educació del futur és la consciència. I què és la consciència?

La consciència és el despertar de l’esperit, que és a la vegada l’espurna divina que tots tenim dins nostre i que ens dóna la capacitat d’entendre i de percebre la veritat.

Hi ha una dita antiga que asenyala que a la vida hi ha dos naixements. El primer és el de la carn, és a dir, quan cultivam i fem créixer el cos físic. El cos físic està connectat amb els nostres sentits bàsics que són l’instint, les emocions i la raó. 

El segon naixement és el de l’esperit i es produeix quan la llum de la consciència entra a la nostra vida, esdevenint la nostra guia i la nostra mestre.

La consciència és la connexió directe amb la font de llum més elevada on rauen la saviesa i la veritat absolutes. 

Quan la consciència es desperta comencem a rebre tot el coneixement a través d’un nou sentit que anomenem intuïció. Quan entram en el regne de la consciència entenem que la vida és realment sagrada i que està governada per lleis sagrades…

Esdevenint conscients, sabrem que el fil de l’amor i la saviesa està darrera de tota la creació i que és precisament el que sosté la vida en la seva òrbita divina.

I nosaltres, vivint en aquest estat de despertar conscient, viurem en salut i harmonia totals. Això és així perquè l’ésser humà és sagrat, creat a imatge de l’etern. 

Però la consciència total no és fàcil d’aconseguir. Així com una tassa no por contenir tota l’aigua dels oceans, si volem entendre la vida, hem d’aprendre a sintonitzar i tornar a connectar amb ella igual que fa la gota d’aigua quan torna a la mar…

Educar els nostres fills a viure conscientment ajudarà a la humanitat a canviar el curs de la vida de la destrucció a la construcció, de la guerra a la pau, de l’odi a l’amor, del caos a l’harmonia i de la ignorància a la veritat…

L’Escola de la Consciència té com a principal objectiu mostrar als professors com despertar i viure el seu dia a dia en connexió amb el seu ésser diví.

PalmaCompasiva


Un grup de persones amb una sensibilitat molt especial, entre les quals s’hi troben Marian García i Pilar Ascaso de la nostra Sangha, posen en marxa el moviment social anomenat ‘PalmaCompasiva’.
Pilar Ascaso i Marian García

El principal objectiu de PalmaCompasiva és 'atendre les diverses necessitats de les persones amb malaltia avançada o en situació de solitud, final de vida, en la mort i en el dol...'

Volem fer de Palma una ciutat compassiva, sensible a les necessitats de les persones que es trobin en una situació de vulnerabilitat’ comenta na Marian.

Fomentar i potenciar una xarxa de voluntariat preparat per acompanyar i ajudar les persones en l'etapa final de les seves vides; motivar la ciutadania per recuperar l'esperit de solidaritat i d'ajuda mútua o implicar les autoritats en polítiques compromeses amb l'assistència sociosanitària de qualitat i en l'atenció pal·liativa universal, són altres finalitats de l’associació.

El proper capitol públic el situen en el marc de l’Espai de Diàleg i Reflexió. 
Dr. Enric Benito

Serà la conferència: 'Saviesa i compassió: l'essència del cuidar’ que dictarà el Dr. Enric Benito, el 16 d'octubre, a les 19.00 h, al Centre de Cultura Fundació SA NOSTRA. C / de la Concepció, 12, Palma 07012.

Enric Benito és doctor en Medicina, membre d'honor de la SECPAL (Societat Espanyola de Cures Pal·liatives), a més d’investigador i docent en acompanyament espiritual en el procés de morir.

Trobareu tota la informació desada a la seva web: https://palmacompasiva.blogspot.com

Enhorabona per la iniciativa i endavant!

Darrer regal


La compassió ens arriba del rostre del necessitat, però ha de sorgir de dins nostre com un impuls de la vida que acompanya totes les circumstàncies, totes les relacions i les abraça d’admiració, de gratitud, d’amor i de lliure confiança…’

‘La compassió no és un simple comportament que respon a un imperatiu ètic, a qüestions filosòfiques o a raons sublims… és el valor de la persona, per tot allò que ella és en si mateixa, no és una praxis…’ diu la nostra mestra Berta Meneses.

Leonardo Boff, teòleg i escriptor, ens exposava no fa massa temps que ‘Quan parl d’espiritualitat i de compassió pens en un nou sentit de ser, en un nou somni col·lectiu entreteixit de valors infinits com la cooperació i la solidaritat, el respecte a cada ésser, la cura de tota la vida, l’harmonia amb la natura, l’amor a la mare terra i la pluralitat d’expressions d’allò que és sagrat…’

Pel teu amor seria capaç de fer repicar guiterres, campanes sagrades dins la intimitat del temps, de la consciència, de la naturalesa essencial… (+)


Gassho profund!!


‘La gran joia de la col·laboració’

Joan Mascaró i Fornés