Saviesa a la recerca de saviesa

Divendres, 4 de març de 2016


‘Si es perd l'esperit de la repetició,
la pràctica es tornarà bastant difícil’

Shunryu Suzuki (Japó, 1904 – EEUU, 1971)





1. El pa es fa amb farina


‘El pensament i la pràctica que Buda va trobar a l'Índia es basaven en una concepció de l’ésser humà com si fos una mescla d'elements espirituals i físics. 

Existia la creença que la part física de l'home lligava a la part espiritual i, per aquesta raó, la pràctica religiosa anava dirigida a afeblir l'element físic per tal d'alliberar i enfortir l'esperit. 

0 sigui que la pràctica que Buda va trobar a l'Índia recalcava l'ascetisme. Però quan s’hi va dedicar, Buda va descobrir que l'intent d'alliberar-se físicament no tenia límits, que l'ascetisme feia molt idealista la pràctica religiosa...

Però amb aquesta classe de pràctica, no s'aconsegueix cap progrés.

El camí de Buda va ser molt diferent. 

Al principi, va estudiar la pràctica hindú de la seva època i regió i va practicar l'ascetisme. Però Buda no estava interessat en els elements que componen l'ésser humà ni en teories metafísiques de l'existència. 

El que més li importava era com existia ell mateix en aquest moment precís. Aquest era el seu objectiu. El pa es fa amb farina. La forma en què la farina es converteix en pa... 

Li interessava principalment la forma amb la qual s’arribava a la il·luminació. 

La persona il·luminada posseeix un caràcter perfecte i desitjable per a ell i per als altres. 

Buda volia determinar la forma amb la qual els éssers humans desenvolupen aquest caràcter ideal. 


2. Com van arribar a ser savis els savis del passat? 


Per tal d'esbrinar com es converteix la massa de farina en pa perfecte, Buda ho va fer una vegada rere l'altra, fins que va aconseguir l'èxit complet. 

Aquesta va ser la seva pràctica.

Però potser no resulti tan interessant cuinar la mateixa cosa dia rere dia. És més aviat avorrit. Si es perd l'esperit de la repetició, cuinar es tornarà una tasca aspre i difícil; en canvi, serà plaent si un està ple d'energia i vitalitat.

De tota manera, un no pot estar-se quiet. Cal fer alguna cosa. I quan es fa alguna cosa, s'ha d'observar tot acuradament i mantenir-se molt alerta.

El nostre camí és posar la massa dins el forn i observar-la amb cura i deteniment. Una vegada que sabem com es converteix en pa la massa, es comprèn també la il·luminació. 

Això vol dir que ens interessa saber, principalment, com el cos físic es converteix en un cos savi. 

No importa què és la farina, ni què és la massa, ni què és un savi. Un savi és un savi. No es tracta d'explicacions metafísiques sobre la naturalesa humana...

La pràctica pròpiament dita consisteix a repetir una vegada i una altra fins a descobrir la manera de convertir-se en pa. 

En el nostre camí, en la nostra pràctica no hi ha cap secret. Es tracta només de practicar Zazen i introduir-se en el forn. Aquest és el nostre camí.’


3. 鈴木 俊 隆


La saviesa de les paraules experimentades del Roshi Shunryu Suzuki (鈴木 俊 隆), que recerquen la saviesa més pura, ens han servit per obrir aquesta nova via del despertar. 

Suzuki fou un mestre de l’escola Soto que va difondre el Budisme Zen als Estats Units, particularment a les rodalies de San Francisco. 

Un dels treballs més coneguts de Suzuki és el llibre ‘Ment zen, ment de Principiant’, una compilació dels seus ensenyaments, en els quals destaca la virtut de tenir sempre una ment de principiant, innocent, curiosa, pura, atenta, descobridora... durant la pràctica del Zen i del Zazen.


-o-


4. Dissabte, 5 de març, Sant Marçal


Tan sols unes paraules per recordar-vos que dissabte qui ve tornam a tenir cita a Sant Marçal per a meditar plegats...

L’arribada sol ser a partir de les 09.15, per a començar puntuals i acabarem a l’entorn de les 14.00h. 

Fem una aportació de 5 euros per la sala i el berenar, com ja sabeu. Convé dur coixí o tabulet...

Per atendre qualsevol qüestió, ho coordinen subtilment i sàviament:

Catalina Castelló 971471653 / catalinacastello@yahoo.es
Catalina Mas 971474626 / cmasbusquets@telefonica.net


-o-

5. Diumenge, 20 de març, Sant Honorat


Tot seguint la tradició de fer els nostres Zanzenkais a Sant Honorat, hi ha programat el proper per al diumenge, 20 de març.

Ho coordina tot, amb mà de mestre, Tomeu Artigues 690 85 62 00 / tomeuartigues@gmail.com


-o-

6. El darrer regal


El meu heroi potser en Shunryu o en Mascaró o na Berta o en Miquel o en Carles o na Maria, la que adés ens condueix per unes superfícies subaquàtiques o adés ens fa peregrinar per les carreteres de la vida, cavalcant en el vell automòbil quan sona a la ràdio un tema que parla de tot això que és la vida. 

La teva, la meva, la nostra vida... 

Mira-te-la, escolta-la, assaboreix-la, gustosament, àvidament, com el pa calent acabat de treure del forn (clica aquí +)...

Gassho profund!


‘Perquè en la meravella d’aquestes grans paraules trobam la bondat i la bellesa;
i més enllà de la veritat de les idees trobam la veritat del nostre ésser’

Joan Mascaró i Fornés