6 de novembre de 2013
Per mantenir una bona salut, molta energia i gust de viure, la nostra companya de Shanga, Catalina Mas, ens fa a mans i ens convida a seguir uns consells que hem considerat molt interessants i adients per a publicar al nostre blog. Li agraïm els seus bons suggeriments, perquè en la vida...
CONVÉ...
- Respirar conscientment, al manco 3 vegades al dia 20 respiracions profundes (va bé comptar-les).
- Moure’s regularment: aprofitar les escales, els desplaçaments habituals, etc. i al manco 3 pics per setmana durant 3 quarts d’hora un exercici aeròbic (caminar, córrer, nadar, anar en bici, ballar...).
- Dormir al manco 7 hores diàries, si és possible a la nit i amb un horari regular.També convé molt fer una migdiada de devers 20-40 minuts.
- Prendre el sol cada dia 20 min. a les hores en que no crema fort (primeres i darreres hores del dia).
- Reconéixer i posar nom als sentiments negatius (por, ràbia, tristor...), expressar-los sense fer mal a ningú, recordar que passen i deixar-los passar.
- Reconéixer els conflictes i intentar resoldre’ls el més prest millor amb assertivitat i empatia.
- Riure i somriure habitualment. Cultivar el sentit de l’humor i gaudir-ne.
- Agrair l’aigua i els aliments abans d’ingerir-los: és una bona idea escriure o dibuixar un motiu d’agraïment o de bons desitjos a l’envàs de l’aigua (que convé sigui de vidre, ceràmica, fang o acer inoxidable).
- Menjar a poc a poc, rosegant i salivant bé, amb consciència i si és possible amb bona companyia.
- Aixecar-se de taula no del tot assaciada, deixar un reconet buit a la panxa.
- Utilitzar aigua filtrada per a beure i cuinar (filtres d’òsmosi inversa o tipus “britta”) i no passar set.
- Triar els productes ecològics, de temporada i de producció local.
- Utilitzar només oli d’oliva extra verge.
- Menjar 3 peces de fruita diàries, una d’elles un cítric, si és possible.
- Menjar, com a mínim, una bona ració d’ensalada acolorida al dia (com més varietat de verdures i colors millor).
- Menjar verdures cuinades, com a mínim una bona ració d’un plat al dia, de preferència al vapor o bollides (aprofitant el brou). Utilitzar només oli d’oliva extra verge.
- Beure 1,2 o 3 tasses de te verd al dia: té més bon gust i qualitat nutricional si s’hi afegeix un poc de canyella, clau o gengibre... i un bocí de pell de mandarina, taronja o llimona (ecològiques). Recordar que per a preparar el te l’aigua no ha d’arribar a bollir (90º) i s’ha de deixar reposar al menys 8 min. i mai més de 2h.
- Afegir cúrcuma a l’ensalada, als purés o a un altre plat, una culleradeta mesclada amb pebre bo i oli d’oliva extra verge.
- Menjar diàriament fruits secs (nous, ametles, avellanes, ) i llavors: les de lli (convé dues cullerades al dia) o sésam sempre frescament moltes, de carabassa, de girassol...
- Menjar 3 pics per setmana llegum (llenties, ciurons, mongetes, pèsols): deixar-los en remull una nit i coure’ls a foc lent durant 2-3 hores. El cumí els fa més digests.
- Menjar regularment: bolets, ceba, all, porros, tomàtiga (millor en salsa), brècol, col, colflori, pastanaga, fulles verdes, fruites vermelles, carabassí, carabassa... Vaja, tota casta de vegetals segons la temporada.
- Menjar els cereals integrals i preferir els que no tenen gluten: arròs, quinua, mill, amarant, blat sarraí.
- Menjar germinats: es poden afegir a les ensalades. Millor fer-los en casa.
- Condimentar amb herbes aromàtiques: julivert, llorer, farigola, romaní, orenga, cumí, menta, alfabaguera, sàlvia, àpit... i espècies: canyella, clau, cardamomo, gengibre i sobre tot cúrcuma.
- Menjar ocasionalment xocolata negra, amb més del 70% de cacau (20 gr. al dia màxim).
- Confiar en la vida, en un mateix, en els altres. Confiar en la capacitat del nostre cos i la nostra ment per a 'guarir-se', per a viure en pau i en harmonia amb la natura.
- Confiar en que les dificultats són una oportunitat, els errors un aprenentatge, els somnis una realitat possible i el present, un present.
CONVÉ EVITAR
- La impotència. Com a alternativa cercar una petita acció, encara que sigui simbòlica o, si més no, un pensament positiu o visualització d’una possible solució.
- La incoherència. La distància entre el que trob que he de fer i el que faig. Va bé anar reduint amb petites passes aquesta distància introduint els canvis un darrera l’altre: “sin prisa pero sin pausa” o “con paciencia y diligencia”.
- Els tòxics mentals i emocionals (publicitat, TV “fems”, “enredar-se” a les xarxes socials). Com a alternativa: bons llibres, bones pel·lícules, bones conferències, bones converses, bona companyia...
- Les substàncies tòxiques: tabac, alcohol, fàrmacs, drogues. Com a alternativa repòs, relaxació, música, exercici físic, aigua, infusions, massatges... Un tassó (100 ml.) de vi negre al dia pot ser saludable encara que millor és menjar-se el raïm negre...
- Els tòxics ambientals: fum dels cotxes i de la indústria, mòbil, pantalles, renous forts i continus, llum artificial contínua, aparells electrònics varis.
- Com a alternativa, una excursió setmanal pel bosc, la muntanya, la mar; plantes verdes al balcó; missatges enlloc de cridades al mòbil i no mantenir-lo a prop del cos; pauses regulars de les pantalles; i distància d’objectes electrònics, sobre tot al dormir.
- Els tòxics domèstics (múltiples detergents, suavitzants i productes de neteja).
- Com a alternativa: detergents ecològics, vinagre i aigua calenta...
- Els tòxics cosmètics (sabons, xampús, cremes, tints, maquillatges, perfums, desodorants): molts tenen parbenes, falats, xenoestrògens, alumini.
- Alternatives: reduir-ne l’ús i usar els que no tenen aquests components.
- Els envasos de plàstic. Alternatives: productes a granel, vidre, paper... Si no es poden evitar, que siguin de PET.
- Els estris de cuina de tefló, alumini, plàstic, coure i ferro...
- Com a alternativa el vidre, el titani, el fang sense esmaltar, la ceràmica, la porcelana, l’acer inoxidable, la fusta, la silicona 100% platí.
- Cuinar a altes temperatures: fregint, barbacoa, amb olla expres, forn molt calent, microones.
- Com a alternativa, menjar cruu, cuinar al vapor, cuinar a flent, bullir.
- Els refrescs industrials també si són “light” o 0% sucre (tenen edulcorants nocius).
- Alternatives són sucs naturals, llimonades casolanes o infusions fresques edulcorades amb estèvia o xarop d’agave.
- El sucre i tots els dolços elaborats amb sucre.
- Alternatives per a endolcir són l’estevia, el xarop d’àgave i si un cas la mel o el sucre de canya integral. Els postres poden ser a base de fruites, fruites seques...
- Les farines refinades i els seus derivats.
- Alternativa: la farina integral i pastes integrals; si es menja pa és recomanable que sigui de mescla de farines integrals de varis cereals.
- Els greixos animals i els greixos vegetals, especialment els hidrogenats i tots els productes elaborats amb aquests.
- Com a alternativa hi ha l’oli d’oliva extra verge o el de colza, de sèsam o de lli.
- La carn. Com a alternativa ocasionalment carn de producció ecològica. Com a altre font de proteines animals: ous de producció ecològica i peix blau petit (sardines, seitons –boquerones-, anxoves, sorells i verats -caballa-).
- La llet i derivats. Com a alternativa ocasional la llet de cabra i derivats. També les llets vegetals: d’ametlla, civada, xufa, arròs...
- Els aliments precuinats i industrials en general. Com a alternativa la cuina casolana i la carmanyola.
- La sal. Son bones alternatives les espècies, les herbes aromàtiques, l’all, la llimona... La sal gruixada marina és més recomanable que la refinada.
- El restrenyiment. Per a acabar bé 'vale más un buen cagar que un buen yantar'. Un bon trànsit intestinal s’afavoreix amb el consum de bones quantitats d’aigua, fruita, verdura i cereals integrals. Les llavors de lli senceres, són un bon laxant si cal´.
Trobareu més informació a www.misrecetasanticancer.com, o al mateix llibre 'Mis recetas anticáncer' d'Odile Fernández Martínez i a www.guerir.org o al llibre 'Anticáncer' de David Servan-Screiber, traduït també al castellà.