Accions i reflexions per dignificar la vida

Divendres, 22 de març de 2013

PRIMER, LES REFLEXIONS...

‘... no tenim les eines adients per afrontar la nostra pròpia llibertat, per distingir entre la personalitat –entesa com la imatge que tractem d’emetre cap als demés- i l’ésser intern; i això ens condueix cap a l’escapisme i l’hedonisme'.

El silenci, l'essència de l'educació
'Els joves cerquen obrir nous horitzons i els més grans redueixen el seu món cap a un petit racó en el qual se sentin a cobro, a refugi’.

‘Des de la infància, creiem que la nostra existència depèn de la mirada dels demés. El temps lliure és una segona oportunitat, perquè ens permet no ser presoners d’aquesta mirada aliena i podem insistir en la nostra mirada al buit interior, on et trobes amb la llibertat’.

Qui així parla és Elie Cohen, catedràtic de Filosofia en el Beit Berl College de Jerusalem. Cohen és expert en temps lliure i, durant quaranta anys, ha investigat el concepte de la llibertat. Les seves opinions s’han extret d’una entrevista que li va realitzar Ima Sanchis a La vanguardia. Atès el seu interès, en reproduïm aquests fragments.

Elie Cohen. Fotografía de Pedro Madueño
Anar al fons de les coses, anar al cor

L’essència de l’educació hauria de ser crear moments d’immobilisme, no d’alta velocitat'.Per saber allò que és essencial, per no deixar-te endur per allò que no ho és. Per evitar que la potent indústria d’oci i de publicitat ompli de solucions prefabricades aquest buit’.

‘Hem d’emprendre el procés de decisió conscient i tractar de connectar-nos amb les coses essencials de la vida. Com més al fons anam, en cada circumstància, més sentit trobarem a la vida’.

‘Les pressions amb les quals vivim ens mantenen a la superfície. Poder aprofundir, no anar a la quantitat sinó a la qualitat de la vida i de les coses, és quelcom a conquerir’.

La gran missió és dignificar la vida

‘Hem de convenir la pau entre el sentir i el pensar. El sentir és ràpid i el pensar, que ha d’elaborar allò sentit, és més lent. El sentiment més al raonament ens porta a la consciència’.

Sentir cada moment de la vida
La nostra actitud hauria de ser d’aprenentatge. Hem de transformar allò que vivim a cada instant en una experiència d’observació. Sentir cada moment de la vida, i cada persona, com un tot. Aquest esforç és un enriquiment que et condueix cap a la felicitat’.

Saber viure en el món interior

‘En cada instant, podem anar a l’essència i, allà, trobar-nos en una altra dimensió de la vida. El meu pressentiment és que la nostra gran missió és dignificar la vida, que hom sia digne de ser humà’.

‘La gran conquesta és estar serè al bell mig de l’agitació. Saber viure en el món interior’.


DESPRÉS, LES ACCIONS...

1. Zazenkai a Sant Honorat

Diumenge, 24. Ja som més de quaranta els apuntats. Un èxit per a una proposta meravellosa. 

Quatre assegudes, en el famós zendo que mira més enllà dels niguls, i compartir un dinar vegetarià suculent, saborós i saludable. Per acabar, a les darreries, cine fòrum.
Bab'Azif és la pel·lícula escollida. Narra la història d'un savi. Un mestre sufí. 
Sobre el desert avancen una nina anomenada Ishtar i el seu padrí, vell i cec, el mestre sufí de nom Bab'Aziz.

Cerquen
la gran reunió de dervixos que se celebra cada trenta anys a un lloc desconegut i, per trobar-ho, n'hi ha prou amb tenir fe i deixar-se guiar pel silenci del desert...

Si sorgeix qualsevol dubte, posau-vos en contacte amb Tomeu Artigues o al tel 690856200.

2. Poesia, Testimoni, Música i...

L’Associació Gaspar Hauser organitza un acte solidari que tendrà lloc a la Catedral de Palma el proper dia 2 d'abril, a les 20.00h, amb motiu del Dia Mundial de l'Autisme.
 
L’acte se celebra amb el lema de l’Organització Mundial de l'Autisme: ‘Autisme: més comú del que creus’ i amb la consigna universal de "Il·lumina’l de blau".
    
Entrada-donatiu: 10 €.  Fila 0: 0487-2099-11-3400000737


3. Illes de futur

Vols conèixer alternatives concretes que s'estan gestant a Mallorca davant la crisi global? Vols saber com podem contribuir a fer de la nostra illa una societat més resilient i sostenible?

Vine a la presentació del documental "Illes de Futur. Experiències de resiliència a Mallorca". Aquí podeu veure el trailer del documental.

Es presentaran cinc experiències de resiliència a Mallorca, experiències en ecologia fonamentades en la sostenibilitat davant la desestabilització del sistema en que vivim.

Quan:  Dimarts 26 de març, a les 19.00 hores, a Can Alcover (carrer de Sant Alonso, 24, Palma).

4. Música callada.  Concert solidari a benefici de Talnique

Concert de piano a càrrec de Carme Vila a la  Casa d'Espiritualitat Sant Felip Neri. 

Quan: Dissabte, 6 d'Abril a les 20 h.

(+info)

5. Taller de meditació per a adolescents

El 28 d'abril a la Casa d'Espiritualitat Sant Felip Neri.

El taller es farà de 10:30 a 13:00. L'arribada serà de 10:00 a 10:30, per començar puntualment a les 10:30.

Les places són limitades. Recorda que és imprescindible la inscripció prèvia, que cal fer a través del formulari que trobaràs en aquest enllaç...

Si necessites més informació, pots contactar amb nosaltres a l’adreça meditacioperanens.cesfn@gmail.com o al telèfon 661 084 642.

6. Seminari. Diàleg Nord-Sud

Del 4 al 6 de abril de 2013 tindrà lloc a la Casa d'Espiritualitat Sant Felip Neri el XVIè Seminari Internacional del Programa de Diàleg Nord Sud. ‘La lluita per la terra i la sobirania alimentària’.

Inscripcions i informació general:
Àngels Canadell