El secret de la felicitat

Dilluns, 18 de març de 2013

Poques persones haurien imaginat trobar el secret suprem de la felicitat en la gratitud; i de la gratitud, a la música; i de la música, a la solidaritat amb qui més ho necessita.
Aplaudiments i cares de satisfacció entre els assistents
Divendres ho pogueren constatar les més de cent persones que assistiren al concert de l’Escola Zen Sanbo Mallorca a benefici del poble de Talnique (El Salvador).

Un poble malmenat pels desastres naturals, per la pobresa i per la violència. Un poble que, aparentment, semblava deixat de la mà dels déus; però, al final, la bondat -dels mateixos déus- l’ha proveït de confiança, d’identitat, de coratge i dels recursos mínims per viure el present. Res no s’ha acabat, però. Tot torna, perquè flueix i conflueix, des dels orígens.

Berta Meneses i Tomeu Artigues envoltats per la Sangha de Mallorca
Qui ha fet possible recuperar aquest sentit de la felicitat ha estat l’empenta i la iniciativa de la nostra mestra Berta Meneses. Al seu entorn, la Sangha de Mallorca li ha fet costat. Incondicional, com sempre. Plegats, han organitzat el concert, magnífic, de Josep Sbert, al Centre de Cultura de ‘Sa Nostra’.

Un concert elegant, precís, concís i generós

Diu Joan Mascaró que 'l’aparença és el món visible i que la realitat és el món invisible; que tot plegat es construeix, des del no res, amb matèria i energia, amb números, amb notes, amb paraules. Les coses més importants de la vida no són coses...' 

Josep Sbert, elegant, concís i generós, alhora
Josep Sbert, ho va demostrar divendres. Tot, amb un programa que abraçava des del classicisme de Bach, als més nous i innovadors Joan Serra i Tomeu Artigues, passant per les composicions dels mestres Tàrrega, Giulani o Villa-lobos. 

Quina meravella els 'Recods de l’Alhambra' de Tàrrega i el final del 'Preludi núm. 3' de Villa-lobos, per plorar llargament i plàcida; i val més quedar llavimuts i no dir res de la 'moruna' de regal, que va brindar l'intèrpret en homenatge al mestre Calatayud.
 
Sbert, ungles esmolades, interpretà amb precisió, amb elegància, amb el gest contingut. Fou concís i sintètic en les presentacions dels temes, però generós amb el tocar. Féu parlar la guitarra. Era el que interessava.
La bona música és perfecta matemàtica

Divendres, la música, dins aquell auditori d’acústica seca i sòlida, es va convertir en proposició racional de la bellesa perfecta. Era una bellesa que guardava el temps, que l’estotjava dins el silenci interromput

I amb el diàleg de so i silenci, el mestratge d’Sbert va organitzar tota la composició musical. Per dir i per no dir. Eren indicis, traces, fragments de paisatges, bocins de somnis, records llunyans, quasi oblidats...

Berta Meneses, la mestra de tots els nostres silencis, des dels més venerables i vells i ancestrals, fins als més tendres, entranyables i essencials, va voler acompanyar-nos per, entre d’altres, agrair la col·laboració, l’esforç, la dedicació i el bon gust de la Sangha.

Per acabar, dos regals

El primer és l'Estudi núm. 7 de Tomeu Artigues; i, el segon, un fragment dels 'Recods de l’Alhambra' de Francesc Tàrrega. Els hem incorporat malgrat la qualitat d'imatge i d'àudio sigui la que permet l'enregistrament mitjançant una màquina de fotos.

  1. Estudi núm. 7 de Tomeu Artigues
  2. Fragment de 'Records de l'Alhambra' de Francesc Tàrrega
En nom de l'Associació Dana Paramita i de l'Escola de Zen Sanbo Mallorca: MOLTES GRÀCIES A TOTS!!

Gassho profund!