El secret del Zen (2)

Diumenge, 16 de febrer de 2014
‘Experiència és descobriment’
(Joan Mascaró)



'Si estem buits, podem contenir l’univers sencer...'

El buit és la condició de l’esperit que no s’aferra a res.  El cèlebre Mestre xinès Sekito va deixar escrit que: 

'fins i tot si el lloc per a la meditació és exigu, 
enclou tot l’univers. 
Encara que el nostre esperit sigui petit, 
conté l’il·limitat’.

El Zen està més enllà de totes les contradiccions. Les inclou i les depassa. En una entrevista a La Vanguardia (+) d'aquesta setmana, hi trobam l'exemple de Pau Marc Muñoz, doctor en Biologia i bioinformàtic, que parla de la seva dificultat, no un problema, de la paràlisi cerebral de naixement. 

Pau Marc diu que si hagués de donar un consell a algú amb una dificultat semblant li diria ‘vés cap a l’infinit i més enllà’...

Més enllà de l'infinit...

No posem límits, no ens els imposem. En Pau Marc, de 38 anys, té un somni i un projecte ‘vol millorar la qualitat de vida als nins que pateixen de paràlisi cerebral. Vol investigar tècniques per millorar el seu tractament. 

I per començar té una certesa: ‘la meditació pot modular la conducta, perquè modifica el sistema nerviós i fa créixer la consciència de com estàs...’

Més enllà del pensament...

Quan els Mestres Zen responen les preguntes dels deixebles amb un enigma que sembla una broma absurda, no es tracta de cap pallassada. 

El Mestre sempre s’esforça a conduir el deixeble, perquè vagi més enllà del pensament. Hem d’anar més enllà. Es tracta de veure totes les cares d’un mateix fenomen, diu el Mestre Taisen Deshimaru.

L'amor és la rel de la comprensió...

El Zen, pràctica de l’essència, experiència de l’origen, ultrapassa l’espai i el temps i pot ser l’eix de l’evolució per la seva simplicitat i el seu caràcter universal.  

'L’amor és la rel de la comprensió. El veritable amor és una experiència de profunda saviesa’ diu la nostra Mestra Berta Meneses

El Zen és educació silenciosa...

Així com el torrentó de primavera desperta el prat, el Zen provoca una autèntica revolució interior, una mutació de l’ésser. Quan no evolucionam, involucionam. Si no cream, morim. Despertar-se és crear, intuïtivament. 

‘La civilització la feim cada un de nosaltres. El Zen és educació silenciosa’, conclou Deshimaru.

‘En el silenci s’alça l’esperit immortal
i sense parlar arriba la joia’

L’ensenyament modern dóna prioritat al discurs, però sovint les paraules no expressen el veritable pensament o l’actitud profunda. 

La paraula és gairebé sempre incompleta. Quan és exacta és quan transmetem la nostra experiència del meu cor al teu cor. ‘I shin den shin’: del meu esperit al teu esperit.

'I shin den shin...'

Com diu Berta Meneses ‘el Zen toca la saviesa més alta, l’amor més profund. La gran saviesa és fonamentalment un retorn a l’origen, la veritat del nostre univers, la base de la nostra vida'. 

L’experiència espiritual, àdhuc la religiosa, pot ser la font vivificant de l’existència humana, i ens permet obrir-la a la seva dimensió més alta.

La pràctica de zazen és el secret del Zen...


-0-

Les imatges dels nostres somnis...

Qui coneix el secret de les fotografies, de les belles imatges del paisatge d'Es Molinar que donen llum i joia a aquesta pàgina, és l'amic Bernadí Amengual Pons. Gratitud infinita a la seva generositat. En podeu veure més a la pàgina oberta de Facebook (+).

El secret dels sons i les harmonies...

Qui arriba al final de l'últim paràgraf d'aquest escrit té l'opció d'obrir l'embolcall que l'ha d'emportar a un altre univers.

Un univers, divers, diferent, episòdic, bohemi, iconoclasta...

Avui, una rapsòdia, l'obra musical construïda sobre un sol moviment, amb una gran variació d'estats d'ànim, de colors i de tonalitat. 

Un aire d'inspiració espontània i un cert sentit d'improvisació la fan més lliure en la forma que les variacions. Fes clic aquí (+) i descobreix la màgia de la música...

Gassho profund!!