Jaume Santandreu, procurador de la marginàlia mallorquina

Dimecres, 2 de gener de 2013

Jaume Santandreu i Sureda (Manacor, 1938) és escriptor i procurador de la marginàlia mallorquina, tal com ell mateix es defineix.
Jaume Santandreu, poeta i escriptor
En el seu permanent afany per identificar-se ha dit d’ell que és un conillet de camp, un escriptor ras, un “Che” Guevara de foganya o un glosador de poble.


Marginat dels marginats, des de fa més de quaranta anys malda per dignificar la humanitat que vagareja pels marges d’una societat cada cop més despietada i per convertir les batzegades de la vida en paraula escrita o recitada.
És autor d’una quinzena de poemaris i altres tantes obres en prosa.
‘Déu meu’, la homilia 2.0 del sant!!
En els darrers anys, en Jaume treballa en un text que té tant d'assaig com de poesia i en el que les confessions personals i l'observació crítica de la realitat, característiques de la seva escriptura, conformen un cos literari espavilador, arriscat, punyent. El títol és una exclamació d'ampli espectre: 'Déu meu!'.
Jaume Santandreu és el coc
i el síndic general de Can Gazà
'Està format per 220 entrades i cada una d'elles conté exactament 220 caràcters, un repte que apropa l'autor a una mena de literatura 2.0. Aquesta determinació formal exigeix, a més de concisió extrema, claror expositiva i prou domini del vocabulari per ser precís', diu en Jaume Mateu, el president de Can Gazà, el casal d'acollida on en Santandreu exerceix de coc i de síndic general.
Així, d'ençà de dia 3 de desembre, en Jaume ens convida a una cita amb aquest blog i amb aquest 'Déu meu!' que, de ben segur, ens oferirà glopades d'aire fresc.
Salut i bon profit!!

Can Gazà

El casal de Can Gazà és la llar de 30 residents. Acull tres tipus d'exclosos socials: drogodependents sense cap tipus de suport; addictes en procés de recuperació, que requereixen de lloc i temps i suport; i els que requereixen suport per atendre necessitats puntuals, i que no poden accedir a la xarxa pública. És com una família nombrosa per atendre aquesta classe de persones excloses.

El model familiar els permet treballar millor i més compromesament la recuperació de l'autoestima i de la dignitat dels residents. Si Can Gazà és la granja, l'hort i el casal; sa Casa Llarga acull els seus tallers de recuperació de roba i de mobles.

+ info: tel. 971204291
sacasallarga@gmail.com