ACTITUD SANGHA: 4 PROPOSTES 4 (abril, 2024)






'No intentis conèixer; sigues el coneixedor'
Joan Mascaró








Companyes de la Sangha de Mallorca ens proposen un aplec de propostes força interessants que abasten diferents àmbits del nostre programa ACTITUD SANGHA: La guerra i la pau, les finances i la banca pública, la turistificació o el consum crític. 

Començarem per la proposta més general i anirem coneguent el conjunt de xerrades, presentacions, col·loquis i activitats que ens han suggerit.

Mil milions de gràcies.



1.  Anuari de consum crític 2023-2024

Disposar d'una informació clara, senzilla i contrastada avui és fonamental per exercir el nostre paper com a ciutadania. El consum, que abasta pràcticament tots els àmbits de la vida, és fins i tot més important.

Per aquesta raó, l'Anuari de Consum Crític neix amb l'objectiu d'ajudar a navegar per aquesta sobreinformació, presentant les claus sobre allò que hi ha darrere del nostre consum, de forma accessible i atractiva per a les lectores.

L'Anuari de Consum Crític serà així una publicació anual que condensi les fites principals de l'any relacionades amb el consum, amb la perspectiva d'anàlisi dels impactes socials i mediambientals que sempre té la informació elaborada pel col·lectiu Carro de Combate.

  • Vols participar-hi?
  • Vols saber qui hi ha darrere Carro de Combate? 
  • Clica aquí (+)




2. El malestar en la turistificació. Presentació i col·loqui


La turistificació ha donat lloc a un malestar social creixent que concentra en el turisme la percepció de pèrdua de drets i de possibilitats d'una vida digna. 

Comprendre un fenomen complex, dinàmic i de tal transcendència és clau per fer front a les implicacions dels processos de turistificació i, alhora, proposar sortides amb aspiracions emancipatòries.

Tot i això, aquest esforç està marcat també per un altre malestar, el del pensament crític que tracta d'enfrontar-se a aquest repte intel·lectual i polític. 

Dos dels autors d'aquest assaig: Ernest Cañada, Ivan Murray acompanyats per Margalida Ramis, responsable i portaveu del GOB, el presenten:

  • Dimecres, 10 d'abril, 19.00h
  • Llibreria Lluna. C/ de General Riera, 39B

Per això, els analistes s'han preguntat en què podrien contribuir en les anàlisis del turisme referents intel·lectuals, més o menys contemporanis, coincidents en posicions crítiques amb el capitalisme, però que mai no haurien fixat la seva atenció en aquestes activitats, o com a mínim no d'una manera central. 

Ara, si vols, pots prendre part en aquesta proposta que obre noves perspectives i interrogants per entendre les implicacions dels processos de turistificació en el capitalisme contemporani i que permet alhora altres lectures per pensar-ne la necessària transformació.


3. Alternatives en marxa: Soberania monetària, banca pública?


Organitzada per Mallorca en Marxa, aquest dimecres, 10 d'abril, a les 18.00h, tendrà lloc la Xerrada Activa 'És possible la sobirania monetària? És possible una Banca pública?

Carlos Sánchez Mato, doctor en Economia i professor de la Universitat Complutense de Madrid, serà el conferenciant.


  • Centre Flassaders, al carrer de la Ferreria, 10, de Palma
  • Dimecres, 10 d'abril, a les 18.00h. 




4. El Finançament de les armes i la (I)Responsabilitat Social Corporativa


Si us interessa aquesta temàtica, semblant a l'anterior, però enfocada a la Comunitat Valenciana, vet aquí una anàlisi comparativa de les polítiques en matèria armamentista dels principals bancs i caixes de ld'aquesta comunitat veïna.

Aquest informe s’emmarca dins la línia de recerca de la Banca Armada i posa el focus en les polítiques de RSC en matèria d’armament i defensa: estudia el seu origen, com i en quines entitats financeres estan desplegades, amb quina profunditat, i ho compara amb les inversions reals en que s’involucren les entitats que implementen aquestes polítiques. 

Aquí es presenta una anàlisi comparatiu de les polítiques en matèria armamentista dels principals bancs i caixes de la Comunitat Valenciana, concretament de fins a 26 entitats financeres diferents, que s'agrupen en tres blocs diferents d’entitats: les 10 principals entitats financeres de la banca armada espanyola, 6 entitats que pertanyen a la banca armada a nivell internacional, i un grup de 10 entitats del sector de les cooperatives de crèdit i la banca ètica de la Comunitat Valenciana. 

És el primer informe d’aquesta índole que fa un estudi sistemàtic de les polítiques d’RSC en l’àmbit de defensa i armament de les entitats financeres a l’Estat espanyol. 

  • En són autors: Maria Fraile, Max Carbonell i Jordi Calvo








'El mal és una desharmonia del bé'
Joan Mascaró
🙏