Aritja, els significats

Dijous, 8 de maig de 2014


Dius la bellesa i ja tot s’il·lumina.
No pensis mai que és tard 
i no facis preguntes. 
Amara’t d’horitzons. 
Cansat i tot, 
en cada gest et sentiràs renéixer.

Miquel Martí i Pol 
(Roda de Ter, 1929 – Vic, 2003)1. El primer significat: Talnique

No facis preguntes! apunta-t’ho a l’agenda i vine el 23 de maig, a les 19.00 h, al Centre de Cultura de SA NOSTRA, al carrer de la Concepció, 12 de Palma. 

Allà, la Zen Sanbo Mallorca, la nostra Sangha, organitza un acte a benefici de Talnique, titulat ‘Aritja’. 

Fer una crònica de les accions realitzades a Talnique és parlar d’un procés de col·laboració continuat, és també obrir la percepció a aquesta zona empobrida d'El Salvador i, per tant, aprendre a mirar d’una manera nova el que està passant. 

La proposta d'Aritja és una nova manera d'ajudar a consolidar l’obra social de l'Associació Dana Paramita (+), que amb tant de coratge empeny la nostra mestra Berta Meneses. 

Es tracta d'una obra de gran importància per a les famílies i els fillets que es troben en una situació d'extrema duresa, ja que són un col·lectiu molt vulnerable.


2. El significat etimològic

Amb un clic sobre les fotos
o les obres les podreu
veure ampliades
La curiositat sempre ens guia. Vols saber més?

Idò, l'aritja és un arbust format per una liana espinosa, amb fulles peciolades, cordades, alternes i aspres. Les tiges són primes i volubles i estan molt protegides de la dessecació. 

Les flors, de color groc i crema, pengen en raïms axil·lars i els fruits són unes baies vermelles comestibles, molt gustoses. 

Del seu suc s'elabora la sarsaparrella, una beguda refrescant. També s’utilitza per elaborar medicaments depuratius. 


Obra d'Antònia Oliver
del projecte Aritja
La varietat baleàrica és endèmica de les illes i té les fulles petites i estretes. A alta muntanya pot no tenir fulles i presentar forma de coixinet.


3. El significat artístic

'Hem triat el nom 'aritja', de planta espinosa, però de fulles cordades, perquè l’austeritat de la música que ens ha inspirat no ens ho ha posat gens fàcil com a procés pictòric, però ens ha penetrat al cor i deixat als nostres llavis una de les darreres paraules que sentírem dir a Pau Casals 'pau per a tothom'.

Obra de Margalida Capellà
que fa part d'Aritja
Són paraules d'Antònia Oliver, companya de la Sangha i iniciadora del projecte, que amb Ramon Valentí, Adolfina Pérez i Margalida Capellà, s'han conformat com a grup de feina per desenvolupar el projecte pictòric 'Aritja'.

'La gènesi del projecte sorgeix amb la intenció de donar forma plàstica a les 'Suites' de Johann Sebastian Bach, interpretades pel mestre Pau Casals.  

Durant dos anys, que és el temps que ha durat el treball, ens hem anat reunint per compartir les vivències, el procés personal (originat en la interioritat del taller de cadascun) i estructurar l’esquelet de la mostra, que podreu veure a partir del dia 23 de maig i fins dia 6 de juny al Centre de Cultura SA NOSTRA (+), que ens cedeix les instal·lacions i col·labora generosament en tot el muntatge. 

Obra de Ramon Valentí
Projecte Aritja
Estarà penjada a l'espai multifuncional i podrà visitar-se diàriament d'11.00 a 14.00h. 

Aquestes trobades han generat una energia grupal que ha enriquit els processos individuals plasmats a l’obra' comenten els autors.

Aquesta mostra, Aritja, fou presentada a Barcelona, a la Casa d’Espiritualitat Sant Felip Neri (+), el 9 de febrer, acompanyada d’un concert de violoncel per Daniel Claret.


4. El significat musical

No desvetllarem, per avui, en qui recaurà el repte de donar sentit al significat musical i interpretatiu del projecte Aritja a Mallorca de dia 23. 

Obra d'Adolfina Pérez
Projecte Aritja
Són artistes de primera fila i de projecció.

Les Suites per a violoncel de Bach són actualment un element ineludible del repertori per a aquest instrument. Són unànimement considerades com una de les majors obres per a violoncel mai escrites.

Dit això, callarem i guardarem en silenci la bondat i els noms dels mestres de música que ens acompanyaran el proper divendres dia 23 de maig.

De cloenda, no podia ser d'altra manera, una joia del mestre alemany que titula 'Jesús alegría dels homes' (+). 


Gassho profund!